الحمر، ثم جاءه جاء فقال : أکلت الحمر، ثم جاءه جاء فقال : أفنيت الحمر، فأمر مناديا فنادي في الناس، إن الله و رسوله ينهي انکم عن لحوم الحمر الأهلية فإنها رجس، لأکفئت القدور، و إنها لتفور باللحم)[3]. «شخصي نزد پيامبر ص آمد و گفت : گوشت خر اهلي خورده شد، سپس شخص ديگري آمد و گفت : گوشت خر خورده شد، بدنبال آن، شخص سومي نزد او آمد و گفت : خرها از بين رفتند، سپس پيامبر ص به ندا دهنده‌اي دستور داد تا در ميان مردم اعلام کند خدا و رسول او شما را از (خوردن) گوشت خرهاي اهلي نهي کرده‌اند، چون نجس است، پس ديگها ريخته شدند در حالي که گوشت (خر) در آنها مي‌جوشيد».

گوشت درندگان نيش‌دار و هر پرنده‌اي که چنگال داشته باشد حرام است:
از ابن عباس روايت است : (نهي رسول الله ص عن کل ذي ناب من السباع و عن کل ذي مخلب من الطير)[4] «پيامبر ص از گوشت هر درنده‌اي که نيش، و هر پرنده‌اي که چنگال داشته باشد، نهي کرده است».

تحريم جلّاله:
جلّاله : حيواني است که بيشتر تغذيه‌اش از نجاست است.
خوردن (گوشت)، نوشيدن شير، و سوار شدن آن، حرام است.
از ابن عمر روايت است : (نهي رسول الله ص عن لحوم الجلّالة و ألبانها)[5] «پيامبر ص از خوردن گوشت جلّاله و شير آن نهي کرده است».
همچنين از ابن عمر روايت است : (نهي رسول الله ص عن الجلالة في الإبل، أن يرکب عليها، أو يشرب من ألبانها)[6] «پيامبر ص از سوار شدن بر شتر جلاله و خوردن شير آن نهي کرده است».

چه وقت جلاله حلال مي‌شود؟
اگر جلاله بمدت سه روز قرنطينه (نگه‌داري) و خوراک پاک به آن داده شود، سربريدن و خوردن گوشت آن جايز است : 
از ابن عمر روايت است : (أنه کان يحبس الدجاجة الجلالة ثلاثا)[7] «او مرغ جلاله را سه روز قرنطينه (نگهداري) مي‌کرد 
..........................
[1]) صحيح : [ص. جه 2606]، جه (3216/1072/2)، د (2841/60/8).
[2]) صحيح : [ص. ج 210]، [الصحيحة 1118].
[3]) متفق عليه : خ (5528/653/9)، م (1940 – 35/1540/3).
[4]) صحيح : [مختصر م 1332]، م (1934/1534/3)، د (3785/277/10)، نس (206/7) نسائي اين حديث را بصورت (نهي يوم خيبر) روايت کرده است.
[5]) صحيح : [ص. جه 2582]، جه (3189/1064/2)، د (3767/258/10)، ت (1884/175/3).
[6]) حسن صحيح : [ص. د 3217]، د (3769/260/10).
[7]) صحيح : [الإرواء 2504]، ابن أبي شيبة (4660/147/8).خوردنيهاي حرام در هنگام اضطرار مباح مي‌گردد

خداوند متعال مي‌فرمايد :
‌) فَمَنِ اضطُرَّ غَيرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلاَ إثمَ عَلَيهِ إنَّ اللهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (  (بقره : 173)
«و آنکس که مجبور شد در صورتي که علاقمند و متجاوز نباشد گناهي بر او نيست، خداوند بخشنده و مهربان است».
و مي‌فرمايد :
) فَمَنِ اضطَرَّ فِي مَخمَصَةٍ غَيرَ مُتَجَانِفٍ لإِثمٍ فَإنَّ اللهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (  (مائده : 3)
«اما کسي که در حال گرسنگي ناچار شود (از محرمات سابق چيزي بخورد تا هلاک نشود) و متمايل به گناه نباشد (مانعي ندارد)؛ چراکه خداوند بخشنده مهربان است».

ابن کثير(ره) در تفسيرش (14/2) مي‌گويد:
يعني : اگر کسي نياز شديد پيدا کرد و ناچار شد به خاطر ضرورت از محرماتي که خداوند ذکر کرده، بخورد ايرادي ندارد، خداوند نسبت به او بخشنده و مهربان است. چون خداوند متعال از نياز و اضطرار بنده‌ي خود آگاه است، و در نتيجه از او گذشت کرده و گناه اورا مي‌بخشد، در مسند (امام احمد) و صحيح ابن حبان از ابن عمر روايت است که پيامبر ص فرمود : (إن الله يحب أن تؤتي رخصه کما يکره أن تؤتي معصيته)[1] «خداوند دوست دارد که از رخصت‌هايش استفاده شود همچنانکه ناپسند مي‌داند که نافرماني‌اش شود».

و به همين دليل فقهاء گفته‌اند : گاهي اوقات خوردن مردار واجب مي‌شود و آن وقتي است که شخص ترس هلاک شدن نفس خود را داشته، و چيزي ديگر غير از آن رانيابد و بر حسب احوال گاهي مندوب است و گاهي مباح.

در اينکه آيا شخص بايد به اندازه رفع گرسنگي از مردار بخورد يا خود را از آن سير کند، يا علاوه بر سير کردن خود مقداري را هم بردارد ميان فقها اختلاف‌نظر وجود دارد. همچنانکه در کتابهاي فقهي بيان شده است».

در ادامه مي‌گويد:
«برخلاف آنچه بسياري از عوام و غيره مي‌پندارند، خوردن گوشت مردار مشروط به اين نيست که شخص سه روز غذائي براي خوردن نيابد، بلکه هرگاه مضطر به اين کار شود مي‌تواند از آن بخورد» اه‍.
.........................
[1]) صحيح : [ص. ج 1886]، أ (2/108)، به کتاب «الإرواء» مراجعه شود (564/9/3).<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:316.txt">تعريف ذکات</a><a class="text" href="w:text:317.txt">خوردن ذبيحه چه کسي حلال نيست؟</a><a class="text" href="w:text:318.txt">وسيله ذبح</a><a class="text" href="w:text:319.txt">چگونگي ذبح</a><a class="text" href="w:text:320.txt">ذبح جنين </a><a class="text" href="w:text:321.txt">بسم الله گفتن هنگام ذبح</a><a class="text" href="w:text:322.txt">رو کردن (حيوان) به قبله </a></body></html>تعريف ذکات:
ذکات در اصل بمعناي خوشبو کردن است، مثلاً مي‌گويند : (رائحة ذکية) يعني بوي خوش، و دليل اينکه ذبح ذکات ناميده مي‌شود اينست که اباحه شرعي، آن را پاک مي‌کند.
منظور از ذکات در اينجا ذبح حيوان است، چون خوردن گوشت هيچ حيوان حلال – گوشتي – بجز ماهي و ملخ بدون ذبح جايز نيست.خوردن ذبيحه چه کسي حلال نيست
ذبح مسلمان و اهل کتاب حلال است، مرد باشد يا زن : 
خداوند متعال مي‌فرمايد : 
‌) وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الکِتَابَ حَلٌّ لَکُم ( (المائده: 5).
«و خوراک اهل کتاب براي شما حلال است».
بخاري مي‌گويد : «ابن عباس گويد : طعام آنها يعني : ذبح شده آنها».[1]
از کعب بن مالک روايت است : (أن امرأة ذبحت شاة بحجر، فسئل النبي ص عن ذلک، فأمر بأکلها)[2] «زني گوسفندي را با سنگ ذبح کرد، از پيامبر ص در اين باره سؤال شد، پيامبر به خوردن آن دستور داد».
.........................
[1]) صحيح : [الإرواء 2528]، خ (636/9)، آيه از سوره مائده است.
[2]) صحيح : [الإرواء 2527]، خ (5504/632/9).وسيله ذبح

ذبح با هر وسيله برنده‌اي جايز است، بجز دندان و ناخن:
از عبايه بن رفاعه از جدش روايت است که گفت : اي رسول خدا! (گاهي اوقات) کارد نداريم، پيامبر ص فرمود : (ما أنهر الدم و ذکر اسم الله فکل، ليس الظفر و السن، أما الظفر فمدي الحبشة، و أما السن فعظم)[1] «(اگر با) آنچه خون را بريد، ذبح و اسم خدا برده شد، بخور، غير از ناخن و دندان چون ناخن چاقوي اهل حبشه، و دندان استخوان است».

از شداد ابن اوس روايت است : دو چيز را از پيامبر ص حفظ کردم پيامبر ص فرمود : (إن الله کتب الإحسان علي کل شي، فإذا قتلتم فأحسنوا القتلة، و إذا ذبحتم فأحسنوا الذبح، وليحد أحدکم شفرته فليرح ذبيحته)[2] «خداوند نيکي کردن، بر هر چيز را واجب کره است؛ پس هرگاه مي‌کشيد به بهترين شيوه بکشيد، و هرگاه ذبح مي‌کنيد به بهترين شيوه ذبح کنيد، و هر کدام از شما چاقويش را تيزو ذبيحه‌اش را راحت نمايد».
.......................
[1]) متفق عليه : خ (5503/631/9)، م (1986/1558/3)، د(2804/17/8)، ت (1522/25/3)، نس (226/7)، جه (3178/1061/2).
[2]) صحيح : [الإرواء 2540]، م (1955/1548/3)، ت (1430/431/2)، د (2797/10/8)، نس (227/7) جه (3170/1058/2).چگونگي ذبح

حيوانات دودسته‌اند : دسته‌اي از آنها ذبحشان مقدور است و دسته‌اي ديگر غيرمقدور.
حيواناتي که ذبحش مقدور است از حلق و گودي زير گلو ذبح مي‌شود.
و حيواني 